– Din nærmeste vei til god mat.

En sjømathandler arbeider med rene råvarer som krever riktig behandling og produksjon av ferdige produkter for salg. Du må være like glad i mennesker som du er i sjømat og ha gode kunnskaper om kvalitet, håndverksmessige ferdigheter og delikat og kreativ presentasjon av sjømatproduktene.

Sjømathandlerfaget er et håndverksfag som danner grunnlag for yrkesutøving innen produksjon og salg av sjømat. Fisk og skaldyr er en naturlig del av kostholdet vårt, og en stadig større del av sjømaten blir omsatt «gryteklar». Opplæringen skal medvirke til at sjømathandlerfaget blir ført videre som håndverksfag og utvikle fagarbeidere med kompetanse til å ta i bruk ny teknologi.

Opplæringen legger til rette for varierte arbeidsoppgaver som krever kreativitet og løsningsorientering. Det legges vekt på fangstmetoder, råvarebehandling og tillagingsmetoder, i tillegg til håndtering av råvarer og ferdigvarer etter etiske og kvalitetsmessige krav. Opplæringen skal også medvirke å utvikle evne til service, samarbeid og kommunikasjon og fremme likestilling.

Trygg mat og økonomisk forutsetning knyttet til verdiskapning er andre fokusområder. All matproduksjon skal ha et kvalitetsstyringssystem basert på fareanalyse og kritiske kontrollpunkt.

Fullført og bestått opplæring fører fram til fagbrev. Yrkestittel er sjømathandler.