Som lærling har du arbeidspraksis i en bedrift. Du jobber altså på en arbeidsplass som er relevant for det du utdanner deg til. Du lærer mer om hvordan arbeidsoppgavene i yrket er på ordentlig, og du har også en veileder som hjelper deg litt ekstra underveis. Du får lønn i læretiden. I begynnelsen tjener du lite, men mot slutten av læretiden tjener du nesten like mye som de med fullført utdanning.
Det mest vanlige er at du blir lærling etter fullført Vg2 i et yrkesfaglig utdanningsprogram. De fleste er lærling i to år. Noen er lærling i bare ett år, andre i hele tre år. Hvor lang læretiden er, avhenger av hvilket utdanningsprogram du går og hvordan opplegget er der du bor. Når læretiden er fullført, kan du gå opp til fagprøven/svenneprøven. Denne prøven har en teoretisk og en praktisk del, og må bestås. Med fagbrev/svennebrev i lommen er du ferdig utdannet.
Start jakten på læreplass tidlig!
Vet du om en bedrift du har ekstra lyst til å jobbe i? Har du hatt praksis i Vg1 eller Vg2 et sted du gjerne vil tilbake til? Er det stor rift om læreplassene der du bor? Ta ansvar og vis interesse! Du kan kontakte bedriftene direkte. Bruk også tid på å skrive en god søknad og CV, slik at bedriften faller for akkurat deg. Det er viktig å vise at du er engasjert, og du kan fint starte jakten allerede et år i forveien. Det er lærebedriftene selv som velger ut sine lærlinger. Derfor er det viktig at du fremstår fra din beste side i både søknad og CV, eller på et jobbintervju.
Hvordan søke?
- Opplæringskontoret har oversikt over godkjente lærebedrifter der du bor. Snakk med dem for å se listen over bedrifter du kan kontakte.
- Søk direkte til bedriften du vil jobbe i. Husk CV og søknad.
- I tillegg til å avtale direkte med en bedrift, må du søke om læreplass gjennom www.vigo.no. Husk her og markere riktig opplæringskontor. Fristen for dette er 1. mars. Du søker altså gjennom Vigo våren før du skal ut i læretid. Det er en kjempefordel om du allerede har avtalt plass hos en bedrift innen denne datoen.
- Hvis du ikke har funnet lærebedrift på egen hånd innen 1. mars, vil Opplæringskontoret hjelpe deg med å komme i kontakt med aktuelle lærebedrifter du kan søke hos. Har du allerede merket oss i VIGO, vil dine skolepapirer bli sendt ut til aktuelle bedrifter. Fra ca. 1. april.
- Det er da veldig viktig at du er tilgjengelig på telefon og mail. For etter dette begynner bedriftene å kalle inn til intervjuer. Svarer du da ikke innen rimelig tid, går de videre på lista.
- Hvis du ikke finner læreplass, har du rett til et alternativt opplæringsopplegg. Som oftest innebærer dette Vg3 i skole.