(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-78946492-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Kjøttskjærer – Opplæringskontoret for mat- og servicefag

Det er en trend nå at kunder søker mat med høy kvalitet og jeg håper det kommer enda flere småslakterier og andre produsenter som selger direkte til kunder.

FAKTA

Yrkesbetegnelse: Kjøttskjærer

Eventuell videreutdanning: Generell studiekompetanse, høyskoler, universiteter

Lønn i læretiden: Ett års begynnerlønn for fagarbeidere fordelt over 2 år.

Kjøttskjærerens arbeid starter der slakterens arbeid slutter. Her skjærer du ned hele dyreskrotter til stykningsdeler som igjen blir til fantastiske biffer, fileter og andre kjøttprodukter. Vi som forbrukere kan da benytte de mest fantastiske kjøttproduktene i maten vår til en god matopplevelse uten at det blir mye matsvinn. Med nøyaktighet og bærekraftig håndlag forvandles dyreskrotter til en god matopplevelse. Kunnskapen om dyrenes anatomi, råvarens egenskaper og skjærestandard er kjøttskjærerens hovedoppgave.

Hva gjør en fagarbeider i Kjøttskjærerfaget?
Mottak og kontroll av skrotter, grovdele, ut-beine og drive tilskjæring av f.eks. fileter.
Videre skal du kunne både veie, merke og emballere tilskåret kjøtt.
Analysering av råvaren, sorterings- og skjærestandard og analyser er en fagarbeiderens jobb. Også kunnskap om dyrevelferd og anatomi er viktig i dette yrket.
Solide kunnskaper om hygiene, mathygiene og renhold, og kjenne til lover og forskrifter som gjelder for faget. Du skal være bevisst på økonomi gjennom utnyttelse av råvaren og unngå svinn.
Som fagarbeider i kjøttskjærerfaget er du i stand til å gjøre jobben din på en sikker, produktiv, økonomisk og kvalitativ sikker måte.

Hvor kan jeg jobbe?
Det vanligste er å arbeide i en kjøttbedrift eller hos en slakter/slakteri, hvor en kjøttskjærer spesialiserer seg på å skjære svin, storfe, lam eller fjørfe. Det finnes også mindre bedrifter hvor du gjerne deltar i flere deler av kjøttforedlingen.