– Mye mer enn pepperkaker

Har du lyst til å bli baker? Bakeryrket er et praktisk fag, og som baker lager du gjærbakst til brød, boller, loff, rundstykker, wienerbrød og andre godsaker.

Arbeidet gjøres enten manuelt eller ved bruk av maskiner, og i dag tas moderne teknologi stadig mer i bruk. I de fleste bakerier og konditorier produseres vanligvis håndlagde brød og konditorvarer, mens i større virksomheter er arbeidet mer basert på teknologi.

Bakerfaget er et håndverksfag som legger grunnlag for yrkesutøvelse i produksjon av bakervarer. Faget tar i bruk ny teknologi og legger grunnlag for produktutvikling i tråd med tradisjoner og nasjonale og internasjonale trender.

Opplæringen legger til rette for varierte arbeidsoppgaver som krever kreativitet og løsningsorientering. Du utvikler kompetanse om råvarer og bakeprosesser, og ikke minst bakervarenes betydning for kosthold og helse. Du lærer å utvikle godt håndlag, og opplæringen søker å fremme et profesjonelt forhold til service, samarbeid, kommunikasjon og likestilling.

All matproduksjon skal ha et kvalitetsstyringssystem basert på fareanalyse og kritiske kontrollpunkter. God kjennskap til gjeldende lover og forskrifter er helt nødvendig for å kunne gi gode faglige råd og veiledning. Opplæringen legger også vekt på utvikling i bakerfaget og endringsarbeid knyttet til bedriftens rutiner.

Fullført og bestått opplæring fører fram til svennebrev. Yrkestittel er baker.