– Jobben passer ikke for de som liker å ha det rolig.

FAKTA

Yrkesbetegnelse: Baker

Eventuell videreutdanning: Generell studiekompetanse, høyskoler, universiteter

Lønn i læretiden: Ett års begynnerlønn for fagarbeidere fordelt over 2 år.

Dette er et av verdens eldste håndverksfag og fortsatt i stadig i utvikling, men også et yrke hvor god gammel tradisjon står i fokus. Her må du vise både godt håndlag av eldre tradisjoner og ikke minst beherske nyskapende moderne teknologi. Interessen for matlaging, struktur og effektivitet står høyt. Bakeren jobber gjerne om natta eller tidlig morgener for at du og meg skal få et så ferskt bakverk som mulig til frokost. Mye av produktene fraktes over land og strand til utsalgsstedene som finnes i ditt nærområde. Mens andre produkter blir solgt ut i det lokale bakeriet i nabolaget ditt.

Hva gjør en fagarbeider i Bakerfaget?
En baker lager forskjellige brød- og kakeprodukter. Gjærdeiger som boller, bagetter og brød.
En baker skal kunne bruke både ny og teknologiske maskiner. Noen bakere jobber i store industribakerier hvor man må kunne både bruke og vedlikeholde store maskiner for automatiserte produktlinjer som samlebånd til bakevarene. Mens andre bakere jobber i mindre bakerier hvor mye av produktene er håndlaget helt fra bunnen av eller delvis med maskiner og et godt håndlag. Bakeren må også kunne rengjøre og vedlikeholde utstyr som brukes, og har god kunnskap om mathygiene.

Hvor kan jeg jobbe?
Som baker jobber de aller fleste i et bakeri. Men det er også jobber i en dagligvarebutikk hvor de har eget bakeri og på et industribakeri. Det finnes også mulighet for jobber innen hotell- og restaurantnæringen.