- Det er gode sjanser for å få jobb som servitør og gjøre karriere i denne bransjen...

FAKTA

Yrkesbetegnelse: Servitør

Eventuell videreutdanning: Generell studiekompetanse, høyskoler, universiteter

Lønn i læretiden: Ett års begynnerlønn for fagarbeidere fordelt over 2 år.

Her må du være god til å kommunisere og å ta initiativrik. Glad i å møte og omgås andre mennesker. Servitøren er restauranten ansikt utad og dette yrket er svært så internasjonalt. Ivareta kunder og gjester ønske om den god opplevelse. Kunne håndtere ulike kulturer og språk samtidig som du har stålkontroll på bestillinger og servering.

Hva gjør en fagarbeider i servitørfaget?
En fagarbeider i servitørfaget skal kunne innhente bestillinger og videreformidle til kjøkkenet. Sørge for god service og passe på at gjestene er fornøyde.
Du skal servere gjestene og samtidig kunne svare på spørsmål om menyen og drikkevarer. Oppdekking av bord og rydding av serveringslokalet er en viktig jobb. En fagarbeider har god kunnskap om mat og drikke og hvilke kombinasjoner som gir en best måltidsopplevelse for gjestene. Servitøren skal ha kunnskap om regelverk som gjelder for god hygiene.

Hvor kan jeg jobbe?
De aller fleste servitører jobber i dag innen restauranter og innen reiselivsnæringen generelt som hoteller, kafeer, puber og selskapslokaler er også vanlig. Dette er et internasjonalt yrke og du kan jobbe både i Norge og i utland.
Dyktige servitører er etterspurte og gode muligheter for etterutdanning/spesialisering f.eks. til sommelier/vinkelner. Da åpnes flere muligheter f.eks. i firma innen vinimport og salg.