Valget du snart skal ta vil få stor innvirkning på utdannelsen din, og ikke minst hva du kommer til å drive med som yrkesaktiv i årene fremover.

Hvis du velger Restaurant- og matfag (RM) kan du være sikker på en trygg og allsidig utdannelse som åpner for en rekke spennende karrieremuligheter, og du vil alltid være attraktiv på arbeidsmarkedet.

RM Vg1 gir deg en smakebit innenfor hele 11 yrker. Jobber hvor kreativitet, nøyaktighet og det å være serviceinnstilt står i høysetet.

I 2021 presenterte Regjeringen sin strategi for utvikling av; - «Matnasjonen Norge».
«I 2030 er mat kilde til matglede, stolthet, god helse og fellesskap i hele befolkningen, og er et synlig element i turistlandet Norge. Norge er internasjonalt kjent for en spennende matkultur, sin store sjømateksport og mat- og drikkeopplevelser med norske råvarer i verdensklasse.»

Enten du er Baker eller ferskvarehandler, jobber med kjøtt eller arbeider innen industriell matproduksjon. Evnen til å være serviceinnstilt og imøtekommende med mennesker - også fra andre kulturer - er viktig å tilegne seg. Være kreativ og nøyaktig trengs. Med R&M skaper du deg en bred horisont og tilpasser deg krav som ikke bare stilles i Norge, men som gjør deg attraktiv i hele Europa.
Utdanningen er lagt opp til at du selv velger veien mens du går.

I VG1 lærer du noe om alle de elleve fagene innenfor RM. Du kan lese mer om disse fagene i menyen over.
I løpet av året bestemmer du deg for en av hovedretningene.

I VG2 spesialiserer du deg innenfor en av fagretningene.
Læretiden strekker seg over 2 år.
Opplæringen avsluttes med fag- eller svenneprøve. Når prøven er bestått, får du et bevis på at du har en yrkeskompetanse. Da er du fagarbeider!

Y-veien: Du kan også komme inn på enkelte høgskoler/universitet på bachelorstudier uten krav til studiekompetanse med fag- elle svennebrev i lommen.