- Anbefalt for de som har sans for detaljer, form og farge

FAKTA

Yrkesbetegnelse: Konditor

Eventuell videreutdanning: Generell studiekompetanse, høyskoler, universiteter

Lønn i læretiden: Ett års begynnerlønn for fagarbeidere fordelt over 2 år.

Vi alle har vel stått og beundret et mesterverk av en kake i et bryllup, konformasjon eller bursdag. Og den skal konditoren ha stor ære av. Kreativitet og nøyaktighet er en god beskrivelse. Konditoryrket er et kreativt yrke hvor sammensetning av kaker og pynting står på topp. Her får du brukt kreativiteten din på både tradisjonell vis, men en konditor skal også kunne lage kunstverk av de minste deiger og rører. Du bør ha interesse for matlaging, smak og forming.

Hva gjør en fagarbeider i Konditorfaget?
Arbeidsoppgaver til en konditor består av både maskinell produksjon og håndverk. Du bruker både tradisjonelle og nye tilberedningsmetoder.
Som fagarbeider både lager, pynter og setter du i sammen kaker. Du lager figurer og dekorasjon i marsipan, sjokolade og sukker. Produksjon av konfekt, glasurer og forskjellige kremer er vanlige arbeidsoppgaver. Du skal sette sammen og utnytte dyre råvarer på en økonomisk forsvarlig måte. Lage ferdige varer som distribueres i både store og mindre mengder ut til enkeltpersoner og store arrangementer. Du skal kunne planlegge og jobbeeffektiv. Hygienisk og nøyaktig er viktig.

Hvor kan jeg jobbe?
Som konditor kan du jobbe i konditorier, hos bakerier. restauranter eller storhusholdninger.