- Som kokk må man like å prøve ny mat og utfordre dagens mattradisjoner...

FAKTA

Yrkesbetegnelse: Kokk

Eventuell videreutdanning: Generell studiekompetanse, høyskoler, universiteter

Lønn i læretiden: Ett års begynnerlønn for fagarbeidere fordelt over 2 år.

Kokkfaget er et yrke som alle har vært borte i. Om du går du ut på byen og spiser på restauranter el. kafeer eller er turist og bor på hoteller og har mat og drikke, så er det i de aller fleste tilfeller kokken som står bak. Det er et yrke hvor du må være glad i å lage mat, til tider kunne jobbe med et høyt arbeidstempo og er kreativ og har estetisk sans. Jobbmuligheter i innland og i utland. Arbeidstidene varierer stort innen dette yrket fra turnus, kveldstid, dagtid, helgejobbing og helligdager.

Hva gjør en fagarbeider i kokkfaget?
Som fagarbeider skal du ikke bare kunne tilberede og sette opp rettene som blir servert, men du skal også kunne sette sammen menyer og planlegge innkjøp.
Tilberede smakfull og god mat, både varm og kald mat til alle type anledninger og personer. Du skal kunne ha en stor bredde i forskjellige tilberedningsmetoder innen blant annet steke kjøtt, koke sauser, tilberede grønnsaker og lage desserter. Kvalitet sikre og presentere retter. En kokk må kunne gjøre litt av alt. Allsidighet er viktig. Som kokk må du også kunne samarbeide og ha god kommunikasjon med andre kolleger, servitører og ikke minst gjestene. Som fagarbeider følger du med på trender og utvikling i både innland og utland for å kunne tilberede den beste maten for dine gjester.

Hvor kan jeg jobbe?
Som kokk kan du jobbe på restauranter, hoteller, kafeer og kantiner. Du kan også jobbe innen offshore, institusjoner eller i næringsmiddelindustrien.